Alpinklättervecka i Kebnekaise

Publicerat av Johan den

Veckan som gått har det varit 6 dagar alpinklätterkurs i Kebnekaise.

Dag 1 började vi med klippklättring på Kaipak, vi övade på att klättra klippa i kängor, använda stegjärn och isyxor, bygga standplatser, löpandeklättring och kortrepsklättring.

Dag 2 var det dags att klättra kratern runt på Tuolpagorni. En väldigt bra tur om man vill komma igång med alpinklättring och lära sig använda kortrepsteknik som gör klättringen säkrare, smidigare och snabbare.

Dag 3 började vi med glaciärinknytning, repklättring och bygga 3:1 hissar. Efter lunch så packade vi väskorna och begav oss upp till Tarfala.

Dag 4 Sydvästkammen på Kaskasechokka en fin klättertur som dock inte klättras så ofta. Mulet väder och och snö i luften så blev valet att klättra hela turen med stegjärn det är en perfekt tur att lära sig att använd stegjärn.

Dag 5 började vi med att att tillbringa första timmarna på ett snöfällt för att bygga snöankare, yxsäkringar, 3:1 hissar och andra tekniker som behövs för alpinklättring. Efterlunch blev det ett riktigt äventyr i isfallet på Isfallsglaciären, vi klättrade upp och ner, kors och tvärs i sprickorna satte isskruvar och byggde Ablakovankare.

Dag 6 ringde väckarklockan fyra och vi var iväg klockan fem dagens mål var Nygrensled till Kebnekaise Nodtopp och kamvandring över till Sydtoppen för att sedan gå Östraleden tillbaka till fjällstation. Vädret hade blivit bra och vi klättrade i underställströja och behövde inte använda stegjärn.

Kategorier: Blogg

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.